Paistinpannun valintaopas
Mikä paistinpannu sopii sinulle?
Paistinpannuja on tarjolla joka lähtöön – niitä on saatavilla eri kokoisina, eri hintaluokissa ja eri käyttötarkoituksiin. Paistinpannuja on myös tarjolla eri materiaaleissa, joilla kaikilla on omat ominaisuuksensa. Valintana on raskaista valurautapannuista aina kevyisiin, alumiinista valmistettuihin paistinpannuihin.
Hyvä paistinpannu tekee ruoanlaitosta helpompaa, maistuvampaa ja hauskempaa. Olemme siksi tehneet pienen paistinpannuoppaan, jossa autamme sinua valitsemaan oikean paistinpannun juuri sinun tarpeisiin.
Valurautapannu - ystävä koko loppuelämäksi
- Tasainen lämmönjako
- Toimii kaikentyyppisillä liesillä
- Kestää erittäin korkeita lämpötiloja
- Kestää kaiken materiaalisia ruoanlaittovälineitä
- Vaatii aina rasvan käyttöä paistamisen aikana
Usein sanotaan, että valurautapannut paranevat vain iän myötä. Tämä sanonta pitää myös paikkaansa! Valurautapannun paistopinta on erittäin huokoinen. Se imee hyvin rasvaa ja muodostaa ajan myötä luonnollisen tarttumattoman pinnoitteen. Huokosiin kerääntyvä rasva suojaa myös pannua ruosteelta. Pannun pinta paranee siis, mitä useammin pannua käytetään.
Valurautapannussa on erittäin tehokas ja tasainen lämmönjako, joten se on monien ammattilaisten suosima ja sopii erityisen hyvin liharuokien ja pihvien paistoon. Valurautapannut ovat erittäin kestäviä. Oikein hoidettu valurautapannu on ikuinen!
Valurautapannun hoito
- Hyvin hoidetulle pannulle riittää puhdistamiseksi usein vain pyyhkiminen talouspaperilla. Tarvittaessa voit pestä valurautapannun käsin lämpimällä vedellä ja tiskiharjalla. Älä koskaan käytä astianpesuainetta.
- Kuivaa pannu huolellisesti pesun jälkeen, ettei astia ruostu.
- Jos pannu pestään usein, voi pintaan pyyhkäistä paperilla ruokaöljyä.
- Tarjoile mielellään ruoka suoraan paistinpannulta, mutta älä koskaan käytä pannua ruoan säilytykseen.
- Jos valurautapannu kaipaa kovaa puhdistusta, kaada valurautapannulle reilusti karkeaa suolaa ja kuumenna pannu liedellä. Kun suola ruskistuu, on rasva ja lika kiinnittynyt suolaan. Voit tällöin poistaa pannun liedeltä. Sinun tulee rasvapolttaa paistinpannu uudelleen puhdistuksen jälkeen.
Valurautapannut
Keraaminen paistinpannu - Terveellinen ruoanlaitto
- Vaatii vähän rasvaa paistamisen aikana
- Kestää korkeita lämpötiloja, mutta antaa parhaan paistotuloksen 170-180°C:ssa
- Herkkä pinnoite - käytä ainoastaan puisia, muovisia tai silikonisia ruoanlaittovälineitä
- Helppo puhdistaa
Keraaminen paistinpannu muistuttaa monella tapaa pinnoitettua paistinpannua. Suurin ero on se, että keraamista paistinpannua voidaan käyttää korkeissa lämpötiloissa ilman, että sen pinnoite vaurioituu. Keraaminen paistinpannu ei toki kestä metallisia ruoanlaittovälineitä, sillä sen pinnoite voi naarmuuntua ja paistinpannun käyttöikä lyhentyä.
Keraamisen pannun hoito
- Keraaminen pannu tulee aina pestä käsin, sillä pesu konetiskiaineilla heikentää sen paisto-ominaisuuksia. Anna pannun jäähtyä kunnolla ennen kun peset sen lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.
- Pese aina pannu, ennen kun käytät pannua uudelleen. Pannuun jäävä rasva ja ruokajäämät hiiltyvät pannun pintaan ja heikentävät pinnoitteen tarttumattomuutta.
Keraamiset paistinpannut
Ruostumaton teräspannu – Täydellinen grilliruoan ystävälle
- Kestää kovia olosuhteita ja korkeita lämpötiloja
- Käytä rasvaa paistaessa
- Kestää kaiken materiaalisia ruoanlaittovälineitä
- Useammat teräspannut ovat ytimeltään alumiinia
Ruostumaton teräs on todella kestävä materiaali. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu paistinpannu ei ruostu pesussa eikä väänny kuumuudessa. Se kestää myös happamia ruoka-aineita ja pesua astianpesukoneessa. Teräksessä ei ole avoimia huokosia, mikä tarkoittaa sitä, että pannu ei ime rasvaa. On siksi tärkeää, että käytät paistaessa rasvaa, jotta ruoka ei pala pohjaan.
Teräspannun hoito
- Puhdista pannu heti käytön jälkeen korroosion estämiseksi.
- Voidaan pestä sekä käsin että astianpesukoneessa. Käytä aina astianpesuainetta.
- Jos ruoka palaa pohjaan, voit hankaa ruoanjäämät puhdistussienen karkealla puolella.
Teräspannut
Tarttumaton pinnoite - Kauniin paistopinnan saamiseksi
- Vaatii vähemmän rasvaa
- Täydellinen "yleispaistinpannu"
- Älä koskaan käytä paistinpannua maksimilämmöllä
- Suojaa pinnoitetta käyttämällä vain puisia, muovisia ja silikonisia ruoanlaittovälineitä
Paistinpannu tarttumattomalla pinnoitteella on täydellinen kaikenlaisten raaka-aineiden paistamiseen. Pinnoite estää ruoan tarttumista pannuun ja antaa ruoalle kauniin paistopinnan. Pinnoitettu paistinpannu kannattaa lämmittää hitaasti, jotta pinnoite ei vaurioidu. Jos pannu kuumennetaan liian kuumaksi, voi pannu menettää sen tarttumattomuutensa. Oikea paistolämpötila on yleensä 170-180°C. Paistinpannua ei saa koskaan kuumentaa yli 220°C.
Pinnoitetulla paistinpannulla on rajoitettu käyttöikä, noin 2-5 vuotta, riippuen siitä, kuinka pannua hoidetaan. Kun pannun tarttumattomuus katoaa, on aika hankkia uusi paistinpannu.
Kova-anodisointi
Haluatko pinnoitetun paistinpannun, jolla on pidempi käyttöikä? Silloin kannattaa hankkia pannu, joka on valmistettu kova-anodisoidusta alumiinista. Kova-anodisointi muodostaa kovan ja erittäin tiiviin anodisointikerroksen alumiinin pinnalle. Materiaalista tulee kaksi kertaa ruostumatonta terästä vahvempi, mutta sen keveys säilyy.
Pinnoitetun paistinpannun hoito
- Pese paistinpannu käsin lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Asianpesukone voi pilata pannun pinnoitteen.
- Anna paistinpannun jäähtyä ennen puhdistamista.
- Pese pannu huolellisesti käytön jälkeen, jotta sen pinnalle muodostunut rasva- ja proteiinikalvo katoaa.
- Älä koskaan käytä teräsvillaa pinnoitetun paistinpannun puhdistamiseen, se naarmuttaa pannun pintaa.
- Älä säilytä ruokaa pannussa pitkään.
- Älä kuumenna pannua tyhjänä, sillä se aiheuttaa pinnalle värimuutoksia.
Non stick
Hiiliteräspannu - Täydellinen, kun ruoanlaitossa vaaditaan tarkkuutta
- Toimii kaikentyyppisillä liesillä
- Vaatii rasvapolton ennen ensimmäistä käyttöä
- Uunin kestävä jopa 230°C asti (kahvasta riippuen)
- Kestävä materiaali - kestää kaiken materiaaliset ruoanlaittovälineet
Hiiliteräspannut on valmistettu luonnonmateriaaleista, jotka vapauttavat kypsennettävään ruokaan pieniä määriä rautaa. Hiiliteräspannuun syntyy käytössä aina entistä parempi rasvapinta, jonka avulla tarttumattomuus lisääntyy. Hiiliteräs reagoi nopeasti lämmön muutoksiin, joten se on täydellinen paistinpannu tarkkuutta vaativaan ruoanlaittoon. Esimerkiksi liha, kala ja letut sopivat erinomaisesti hiiliteräspannussa paistamiseen.
Kuumenna pannu aina hitaasti, jotta se ei väänny ja saa epätasaista pohjaa. Tämä heikentää pannun ominaisuuksia.
Hiiliteräspannun hoito
- Rasvapolta pannu ennen ensimmäistä käyttöä.
- Anna paistinpannun jäähtyä ennen puhdistusta.
- Pese paistinpannu käsin lämpimällä vedellä, vältä astianpesuainetta.
- Kuivaa paistinpannu aina puhdistuksen jälkeen, ettei se ruostu.
Hiiliteräspannun rasvapoltto
1. Varmista, että pannu on puhdas ja kuiva.
2. Voitele paistinpannu öljyllä tai rasvalla. Kuumenna pannu vähitellen, kunnes se alkaa savua.
3. Voitele kuuma paistinpannu usealla rasva- tai öljykerroksella, kunnes pannu muuttuu mustaksi.
4. Anna pannun jäähtyä ja pyyhi ylimääräinen rasva pois. Valmista!
Hiiliteräspannut
Emaloitu valurauta - Helppo puhdistaa
- Tasainen lämmönjako
- Toimii kaikentyyppisillä liesillä
- Uunin kestävä (riippuen kahvasta)
- Helppo puhdistaa
Emalipinnoite tukkii pannun huokoset, jonka ansiosta se ei ruostu, eikä paistinpannuun pääse kerääntymään rasvaa. Tämä helpottaa pannun puhdistusta, koska maut ja hajut eivät tartu pannun pintaan.
Emaloituja paistinpannuja voidaan käyttää matalassa ja keskilämmössä kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Emaloitu pannu jäähtyy hitaasti.
Emaloidun valurautapannun hoito
- Älä koskaan käytä pannussa metallivälineitä, veitsiä tai teräsvillaa, sillä ne voivat vahingoittaa emalia.
- Pese paistinpannu aina käsin lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Anna sen jäähtyä ennen puhdistamista.
- Älä koskaan kaada kylmää vettä kuumaan paistinpannuun, tai aseta kuumaa paistinpannua kylmään veteen. Nopeat lämpötilan muutokset voivat aiheuttaa halkeamia ja vaurioittaa emalia.
Emaloidut valurautapannut
Kupari - Paras lämmönjohtaja
- Johtaa hyvin lämpöä
- Sopii käytettäväksi kaikenlaisten keittiövälineiden kanssa
- Nopeat lämpötilan vaihtelut voivat vahingoittaa paistinpannua
- Uunin kestävä (riippuen kahvasta)
Kuparinen paistinpannu antaa nopean, tasaisen ja tehokkaan lämmönjaon. Kupariset paistinpannut koostuvat usein useammasta kerroksesta, esim. sisäkerros ruostumatonta terästä, välikerros alumiinia ja ulkokerros kuparia. Eri materiaalit antavat pannulle myös eri paisto-ominaisuukset, esim. alumiini takaa tasaisen lämmönjaon, kun taas teräs takaa täydellisen paistopinnan.
Varo kuparipannun liian nopeaa kuumentamista, sillä liian nopeat lämpötilan muutokset saattaa haalistaa kuparipinnan väriä. On myös tärkeää, että kuparipannu kiillotetaan säännöllisesti, muuten se tummuu ajan myötä. Jos kuparipannussa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu sisäpuoli pätee kyseisen materiaalin hoito-ohjeet.
Kuparipannun huolto
- Pese paistinpannu käsin kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.
- Kuparipinta tulee puhdistaa vain tiskiharjalla tai puhdistussienen pehmeällä osalla.
- Kiillota kuparipinta säännöllisesti.
- Käytä kuparin puhdistusainetta värimuutoksia ja tahroja vastaan.
Kuparipannut
Näin pidät huolta paistinpannustasi
Vaikka kuinka huolehdit paistinpannustasi, se voi värjäytyä tai vaatia perusteellisen puhdistuksen. Olemme siksi koonneet muutaman näppärän vinkin, joiden avulla pidät paistinpannusi huippukunnossa todella pitkään.
- Käytä pannunsuojaa, jos säilytät paistinpannusi pinottuina keittiön kaapissa. Pannunsuoja suojaa pannuja naarmuuntumiselta ja kolhiintumiselta.
- Poista ruokajäämät valurauta- ja hiiliteräspannuista teräsvillalla! Se toimii myös, jos pannu on värjäytynyt tai ruostunut. Puhdistuksen jälkeen sinun tulee rasvapolttaa pannu uudelleen.
- Jos haluat puhdistaa keraamisen paistinpannusi kunnolla voit keittää pannussa vettä ja hieman astianpesuainetta.
- Jos teräspannuusi on muodostunut kalkkijäämiä (tummia täpliä ja pilkkuja), johtuu tämä todennäköisesti kovasta vedestä. Keitä paistinpannussa etikkaliuosta, jonka saat sekoittamalla 2-3 ruokalusikallista etikkaa ja litra viileää vettä. Pese ja kuivaa pannu.
- Suola ja suolaliuokset voivat aiheuttaa teräspannuun pieniä valkoisia tai harmaita pisteitä. Jos tahroja on syntynyt, voit poistaa ne keittämällä paistinpannussa etikkaliuosta, tai puhdistamalla paistinpannun vedellä ja etikalla kosteutetulla talouspaperilla.
- Jos teräspannu altistuu nopeille lämpötilan muutoksille se voi muuttua "sateenkaarenväriseksi". Värinmuutos häviää muutaman käyttökerran jälkeen, mutta se voidaan myös poistaa kostuttamalla talouspaperi pienellä määrällä vettä ja etikkaa (12%).
- Jos kuparipannu on värjäytynyt, palanut tai tahriintunut, se voidaan puhdistaa kuparikiillotusaineella. Kiillota tuote pehmeällä liinalla. Seuraa aina kiillotusaineen käyttöohjeita.