Bao buns kolmella tavalla
Opettele valmistamaan trendikästä aasialaista pikaruokaa
Yksi kiinalaisen ja taiwanilaisen ruoanlaiton suurimmista trendeistä tällä hetkellä on Bao buns, eli taiwanilaiset höyrysämpylät - ikivanha pikaruoka, joka nauttii suurta suosiota ympäri maailmaa. Bao, höyrytetty vehnäsämpylä, joka valmistetaan bambusta valmistetussa höyrytyskorissa, voidaan tarjoilla perinteisellä tavalla erilaisten lihapohjaisten täytteiden kanssa – tai antaa mielikuvituksen lentää. Ruokakreatööri Johanna Cryer on kehittänyt kolme jännittävää tapaa tarjoilla Bao bun -sämpylöitä!
Bao bun - resepti
2 tl kuivahiivaa
2 dl kädenlämpöistä maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
½ tl suolaa
3 mm leivinjauhetta
2 rkl öljyä
Valmistus
1. Sekoita hiiva ja maito yleiskoneessa. Lisää muut ainekset ja anna koneen käydä alhaisimmalla nopeudella noin 10 minuuttia. Taikinan tulisi olla sileää ja kiiltävää. Anna kohota kaksinkertaiseksi tai noin 1–1,5 tuntia muovikelmun alla.
2. Kumoa taikina työpöydälle ja jaa se 24 samankokoiseen palaan. Anna kohota puhtaan keittiöliinan alla 30 minuuttia.
3. Kauli jokainen taikinapala 10 cm soikeaksi levyksi. Sivele ohuelti öljyllä ja taita sitten yksi puoli päälle niin, että muodostuu puolikuu.
4. Leikkaa 24 kappaletta 10x10 cm kokoisia leivinpaperinpaloja. Aseta yksi taikinapala jokaisen leivinpaperipalan päälle ja tee samoin kaikille taikinapaloille.
5. Anna kohota uudelleen liinan alla 45 minuuttia ja höyrytä sitten 10 minuuttia höyrytyskorissa.
2. Kumoa taikina työpöydälle ja jaa se 24 samankokoiseen palaan. Anna kohota puhtaan keittiöliinan alla 30 minuuttia.
3. Kauli jokainen taikinapala 10 cm soikeaksi levyksi. Sivele ohuelti öljyllä ja taita sitten yksi puoli päälle niin, että muodostuu puolikuu.
4. Leikkaa 24 kappaletta 10x10 cm kokoisia leivinpaperinpaloja. Aseta yksi taikinapala jokaisen leivinpaperipalan päälle ja tee samoin kaikille taikinapaloille.
5. Anna kohota uudelleen liinan alla 45 minuuttia ja höyrytä sitten 10 minuuttia höyrytyskorissa.
Valmista Bao buns höyrytyskorilla
Teriyaki-oumph bao buns
1 annos bao buns sämpylöitä
140 g maustamatonta oumph
4 cm inkivääriä
1 limetti
1 dl teriyakikastiketta
3 valkosipulinkynttä
Lisukkeet:
Raastettua porkkanaa
Pikkelöityä sipulia
Korianteria
Kurkkua
Mustia seesaminsiemeniä
Valmistus
1. Sekoita teriyakikastike, lime, valkosipuli ja inkivääri kulhossa.
2. Paista oumphia ja kaada sitten kastike päälle. Paista 2–3 minuuttia, kunnes kastike sakenee.
3. Höyrytä bao -sämpylöitä 8–10 minuuttia.
4. Tarjoa bao -sämpylöissä pikkelöity sipuli, raastettu porkkana, kurkku, korianteri, teriyakikastike ja mustat seesaminsiemenet.
2. Paista oumphia ja kaada sitten kastike päälle. Paista 2–3 minuuttia, kunnes kastike sakenee.
3. Höyrytä bao -sämpylöitä 8–10 minuuttia.
4. Tarjoa bao -sämpylöissä pikkelöity sipuli, raastettu porkkana, kurkku, korianteri, teriyakikastike ja mustat seesaminsiemenet.
Valmista Bao buns taikina yleiskoneella
Bao buns hoisin- kanalla
1 annos bao buns sämpylöitä
400 g kanaa
1 dl hoisin kastiketta
½ dl osterikastiketta
2 rkl japanilaista soijaa
1 chili
Puristettu mehu yhdestä limestä
1 dl vettä
4 cm inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
Lisukkeet:
Kurkkua
Retiisejä
Chiliä
Srirachaa
Punakaalia
Korianteria
Seesaminsiemeniä
Valmistus
1. Kuumenna uuni 175 °C:seen.
2. Laita kana uuninkestävään vuokaan.
3. Sekoita hoisin kastike, soija, osterikastike, chili, valkosipuli, raastettu inkivääri, lime, vesi, suola ja pippuri. Kaada kastike kanan päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa noin 2 tuntia.
4. Revi liha haarukalla ja sekoita se kastikkeen kanssa.
5. Höyrytä bao buns sämpylät 8–10 minuuttia.
6. Täytä bao -sämpylät kanalla ja lisää päälle ohueksi viipaloitua kurkkua, retiisejä ja punakaalia. Koristele hoisinkastikkeella, Srirachalla, hienonnetulla chilillä, korianterilla ja seesaminsiemenillä.
2. Laita kana uuninkestävään vuokaan.
3. Sekoita hoisin kastike, soija, osterikastike, chili, valkosipuli, raastettu inkivääri, lime, vesi, suola ja pippuri. Kaada kastike kanan päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa noin 2 tuntia.
4. Revi liha haarukalla ja sekoita se kastikkeen kanssa.
5. Höyrytä bao buns sämpylät 8–10 minuuttia.
6. Täytä bao -sämpylät kanalla ja lisää päälle ohueksi viipaloitua kurkkua, retiisejä ja punakaalia. Koristele hoisinkastikkeella, Srirachalla, hienonnetulla chilillä, korianterilla ja seesaminsiemenillä.
Lisää keittiövälineitä, joita on hyvä löytyä keittiöstäsi
Omenamunkki -bao
1 annos Bao bun sämpylöitä
Omenoita
2 tl kanelia
1 rkl hunajaa
50 g sokeria
Vaniljajäätelöä tarjoiluun
Mintunlehtiä
Öljyä
Valmistus
1. Höyrytä bao -sämpylöitä 8–10 minuuttia.
2. Pilko omenat ja paista voissa. Kun omenat alkavat pehmetä, lisää hunaja ja 1 tl kanelia. Paista vielä 1–2 minuuttia.
3. Sekoita sokeri ja 1 tl kanelia kulhossa.
4. Voitele kypsät bao-sämpylät kevyesti öljyllä ja dippaa ne kaneli-sokeriseokseen.
5. Täytä bao-sämpylät vaniljajäätelöllä ja lisää päälle omenat ja minttu. Tarjoa heti!
2. Pilko omenat ja paista voissa. Kun omenat alkavat pehmetä, lisää hunaja ja 1 tl kanelia. Paista vielä 1–2 minuuttia.
3. Sekoita sokeri ja 1 tl kanelia kulhossa.
4. Voitele kypsät bao-sämpylät kevyesti öljyllä ja dippaa ne kaneli-sokeriseokseen.
5. Täytä bao-sämpylät vaniljajäätelöllä ja lisää päälle omenat ja minttu. Tarjoa heti!